etusivulle
Heikki Karu
WILHELM TELL - Jousiampuja Ruskeasuolla
Moni varmasti tuntee tarinan Wilhelm Tellistä, mutta kuinka moni tietää Helsingin aivan keskustassa olevan jousiammuntaradan? Olen asunut lähes koko ikäni Helsingissä, ja minä en tiennyt.

Käännyin autolla Ruskeasuon Teboilin kohdalta oikealle Koroistentielle, ja hetimiten vasemmalle kohti keskuspuistoa. Opasteet veivät minut aukiolle, jossa oli joukko jousiampuja-kokelaita opettelemassa lajia.

Innostuin elämyksiä rakastavana ihmisenä heti asiasta. Keskellä kaupunkia on kätketty jousiampujarata, jonne kuka tahansa voi mennä opettelemaan alkeet. Suomen suurin jousiampujaseura Wilhelm Tell järjestää kerran/kaksi per viikko arki-iltaisin kaikille avointa olevaa jousiammunnan alkeita. Kestää pari tuntia ja maksaa vaivaiset 7 euroa.

Kaupunkiseikkailua parhaimmillaan – mutta sopisi myös turisteille. Onko Helsingin matkailutoimisto pitänyt paikkaa listoillaan?

jousiammuntaa_600x450Yhdistyksen päävalmentaja Timo Hietanen kättelee, ja antaa minulle jousen ja viinen sekä kolme nuolta.
-” Tärkeää on keskittyä, ja pitää jousi vielä laukaisun jälkeen paikoillaan jälkisaaton varmistamiseksi….. nuoli asetetaan siten, että kukkosulka osoittaa vasemmalle…”
Yritin ottaa oppia vastaan parhaani mukaan, ja lopulta laukaisin. Osui jopa tauluun !
Loistavaa, hauskaa ja haasteellista, ja vielä maaseudulla keskellä Helsinkiä ! Suosittelen.

Kävelen Timo Hietasen kanssa aukion toiselle puolelle, jonne näyttää olevan kerääntynyt joukko ammattilaisen näköisiä ampujia. Kiikaritähtäimiä ja erilaisia vempeleitä – nämä ovat selkeästi alan kermaa. Minulle esitellään ampujat Laura Kourula ,  Matti Hatava ja Aki Virtanen.

jousiammuntarata_ruskeasuo_600x450Keskustelemme jousiampumisesta yleisesti. –  Rekisteröityneitä harrastajia Helsingissä vajaat kolmisensataa, Ruskeasuo on toiminnan keskipiste. Suurimpana huolenaiheena nousee esiin, että talviharjoittelupaikka Katri Valan puistossa on menossa putkiremontin alle. Tarvittaisiin siis talviharjoittelupaikka jostain. Helsinkiläiset ampujalupaukset olivat joutuneet jossain vaiheessa menemään jopa Tampereelle asti harjoittelemaan, kun täältä ei löydy tiloja. Vuodessa pitäisi ampua sellaiset 40.000 nuolta, jotta pysyy terävässä kunnossa. Se on vajaat 800 nuolta viikossa.

Hyvästelen ampujat, ja lähden kotia kohden yhtä kokemusta rikkaampana. – Ai niin, tarvitsisivat vielä varustemajankin sinne Ruskeasuolle, ajattelin. Ja tietty se talviharjoittelupaikka.
 

1 Kommentti

  1. Kiitos lajimme esiintuomisesta - se ansaitsee sen! Mieleen tuli seikka, jota ei äkkiä tule ajatelleeksi... Jouduin jousiammunnan pariin, kun firman liikuntapäivänä kävimme sitä kokeilemassa. Funtsailin jousiammunnan dynamiikkaa, ja totesin, että se on oiva vastapaino päätteen edessä istumiselle: päätetyöskentelyssä rintalihakset ovat kasassa ja hartian lihakset venyneinä; jousiammunnassa liike on täysin päinvastainen, ja kun rasitus on suurempi, ei tarvitse ampua kahdeksaa tuntia päivässä kompensoidakseen työn rasituksia. Minulla oli niska-hartiaoireita, jotka ovat hävinneet tämän harrastuksen myötä. Kävelyäkin tulee helposti ne 10.000 askelta päivässä...

Kommentoi

border_bottom