etusivulle
Heikki Karu
Elämysten Helsinki

Helsinki on täynnä elämyksiä. Ja en tarkoita nyt Linnanmäkeä tai Kansallismuseota. En tarkoita myöskään Seurasaarta, joka tosin on oivallinen kohde sunnuntaikävelylle.

Silloin tällöin tekee mieli lähteä tutkimaan Helsinkiä.

Etsiä ja löytää joku tuntematon, kätketty paikka, joka tarjoaa elämyksellisen näkökulman Helsinkiin. Tällaista ”elämystutkimusmatkaa” olen tehnyt n. 15 vuotta.

Tässä hieman satoa:


Alppiruusutarha

Alppiruusutarha sijaitsee Haagassa Laajasuontie 40:tä vastapäätä. Puistossa kiertävät pitkospuut, ja siellä täällä on näköalatasanteita, joista voi ihailla puistoa. Alppiruusut kukkivat kesäkuussa, jolloin puistossa on eniten ihmisiä. Ollessani puistossa syyskuussa 2004, oli ilma raikas, ja kesyt oravat ja linnut melkein hyppäsivät päälleni.


Lauttasaaren näköalatorni

Isokaari 9, Siwa-marketin vierestä lähtee pieni tie/polku. Kävele sitä 300m, ja näet puisen tornin vasemmalla puolellasi. Torniin johtaa tukevat rappuset. Näet Helsingin esteettömästi lännestäpäin.


Herttoniemen panoraamakalliot

Majavatien päädystä lähtee pieni hiekkapolku. Kävele sitä 50 metriä, ja pääset ihailemaan Helsinkiä pohjoisesta, merenlahden yli. Etenkin joskus aamuyöllä auringon noustessa tunnelma on huikea, kuin parhaasta postikortista!


Battery-park, Pajamäki

Puistoon kannattaa mennä Takkatien kautta, ja pysähtyä Pitäjänmäen ylikulkusillan kohdalle. Suoraan vastapäätä lähtee pieni hiekkatie ylöspäin. Kävele sitä 200m, ja olet perillä.
Istuessasi penkillä näet ilmatorjuntapatteristoja sekä vanhaa linnoitusta.
Jos tiedät, että ympäri Helsinkiä löytyy kauttaaltaan samanlaista vanhaa linnoitusta, saattaa ajatuksiisi nousta väkisinkin Adolf Ehrnroothin sanat: ”Suomi on hieno maa, mutta sen ainoat puolustajat ovat suomalaiset itse”.


Ursan planeettakartta

Ollessasi Battery-parkissa, huomaat korkean metallisen rakennelman. Se kuvastaa aurinkoa, planeettakuntamme keskusta. Kaikki planeetat on sijoitettu ympäri Helsinkiä ja osin Espoota tarkalleen luonnonmukaisiin paikkoihin. Mittakaava:  1cm on 1000km.
Saturnus sijaitsee esimerkiksi Pitäjänmäen liikenneympyrästä 200m Pitäjänmäentietä pohjoiseen. Oikealla puolella Pitäjänmäentietä sijaitsee Saturnuksen pienoismalli. Oletko huomannut?
Voit pyöräillä tai vaikkapa rullaluistella vieraillen kaikissa aurinkokuntamme planeetoissa.
Kun muistat mittakaavan, saat ripauksen suuruisen tuntuman universumin suuruudesta!


Vuosaaren näköalatie

Vuosaaren Kallvikista löytyy hieno harjumainen tie. Tie pitää ajaa ehdottoman hitaasti ”nauttien”, ehkä jopa kävellen. Tien päässä on uimaranta, jonne voi kesällä pulahtaa uimaan!
Osoite: Kallvikintie.


Ilmalan Penthouse-kahvila

Toimii myös lounasruokalana.  Kahvila menee kiinni jo 14.30,  ole siis ajoissa.
Eräs hienoimpia näköaloja ylitse Helsingin. Osoite Ilmalankatu 1 K, 9krs. Perille pitää mennä Ilmalankujan kautta, ja sieltä sieltä osapuilleen Maikkaria vastapäätä löytyy kahvila.


Malminkartanon rappuset

Naapuripellontieltä vasemmalla puolella on korkea mäki, ja siinä pitkät puiset rappuset. Et voi erehtyä. Hyvää kuntoliikuntaa, ja ylhäällä odottaa …….jotain!
Näet 360 asteen kulmassa kaikkialle. Istuessani eräänä syksyisenä iltana tasanteella, pohdiskelin mitä tarkoittaa ”tonttipulamme, kaavoitus-ongelmamme ja tilanpuutteemme”. Näköala nimittäin on todella Helsingistä eikä Lapista!!!!!!!!


Käärmeluodot

Lauttasaaren länsipuolella sijaitsee kaksi saarta, jossa toisella löytyy oma hiekkaranta, grillikatos ja käymälät. Vuokraa kajakki, ja telttaile saaressa viikonloppu?  Kekseliäs ratkaisu hyödyntää saarta on kerätä porukka ja vuokrata vesitaxi!


Historiallinen panoraama Helsinkiin

Tämä sopii niille päiville, jolloin ei jaksa tehdä mitään. Tai ehkä juuri sen verran, että keittää kupin teetä/kahvia, ja menee tietokoneen ääreen. Osoitteesta  www.helsinginsanomat.fi  verkkoliitteestä löydät panoraama valokuvan Helsingistä yli 100-vuoden takaa sekä nykyhetkestä. Tarkkaile miten kaupunki on muuttunut!

 

border_bottom